0 comments

Διατροφή στην Εμμηνόπαυση

Published on Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 in

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία ιδιαίτερη φάση του βιολογικού κύκλου μίας γυναίκας, η οποία την επηρεάζει σημαντικά τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Στις περισσότερες γυναίκες η εμμηνόπαυση επέρχεται γύρω στα 48 έως 52 έτη, αλλά γενικότερα το χρονικό όριο είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η εμμηνόπαυση ταυτίζεται με το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής (διακοπή παραγωγής ωαρίων) των γυναικών, λόγω μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η μεταβολή αυτών των ορμονών προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο καρδιαγγειακό, μυοσκελετικό και αναπαραγωγικό σύστημα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Συγκεκριμένα, οι ορμονικές μεταβολές που γίνονται κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τη χοληστερόλη αίματος, κυρίως την κακή χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια με άμεση συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Επιπρόσθετα, η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση αυξάνει το ρυθμό απώλειας οστικής μάζας και την εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα,. Επίσης, παρατηρείται αύξηση σωματικού βάρους λόγω μείωσης του βασικού μεταβολισμού. Κατά συνέπεια, η πρόσληψη βάρους σε συνδυασμό με την αύξηση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, τα ποσοστά του οποίου ανέρχονται σε 15% σε γυναίκες ηλικίας 50-55 ετών. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω είναι δυνατόν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου διατροφής σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Σημαντικό μέλημα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, πρέπει να αποτελεί η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα κίτρινα τυριά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι), οι σαρδέλες, ο σολομός, τα αποξηραμένα φρούτα και το σουσάμι. Επιπλέον, συνίσταται η ημερήσια κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη Κ, που βοηθούν στην αναδόμηση των οστών. Συγχρόνως, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση καφέ (όχι πάνω από 2 φλιτζάνια ημερησίως) και ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού (1 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά) μιας και η αυξημένη πρόσληψής τους συμβάλλει στην απομάκρυνση του ασβεστίου από τα οστά μέσω των ούρων. Σύμμαχος στην πρόσληψη της οστεοπόρωσης στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελεί και η αερόβια άσκηση, η οποία αυξάνει κατά 1-5% την οστική πυκνότητα.
Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, συστήνεται η πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης, τα οποία μετά από επιδημιολογικές μελέτες φάνηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο για ισχαιμία κατά 1/3 συγκριτικά με εκείνες τις γυναίκες που δεν τα κατανάλωναν. Σημαντική είναι και η υιοθέτηση μίας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά (πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά, βούτυρο, κτλ ) και πλούσιας σε ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, οστρακοειδή), εφόσον μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Επιπρόσθετα, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες χρειάζεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση οινοπνεύματος, εφόσον η κατανάλωση άνω των 30ml ημερησίως, αυξάνει κατά 30-40% τον κίνδυνο για καρκίνο.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και μειωμένης σε χοληστερόλη και λιπαρά, σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και βελτιώνουν σημαντικά την υγεία των γυναικών, τόσο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. 

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Διατροφή στην Εμμηνόπαυση"

Add Your Comment