0 comments

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Διατροφική Αντιμετώπιση

Published on Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 in

Μεγάλος αριθμός γυναικών ανά τον κόσμο επηρεάζεται από την εμφάνιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 40% των γυναικών με έμμηνο ρύση αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, τα οποία ποικίλλουν και μπορεί να είναι σωματικά, ψυχολογικά ή να επηρεάζουν τη συμπεριφορά.
Πολύ συχνά η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι τόσο έντονη ώστε να επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις κοινωνικές υποχρεώσεις, την παρουσία αλλά και την απόδοση στη εργασία πολλών γυναικών.

Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο αναφέρεται σε ένα σύνολο διαταραχών σχετικών με την έμμηνο ρύση οι οποίες παρουσιάζονται μετά την ωορρηξία και διαρκούν μέχρι την έναρξη της περιόδου. Όπως προαναφέρθηκε, τα συμπτώματα του PMS διαχωρίζονται σε σωματικά, ψυχολογικά και αυτά που επηρεάζουν την συμπεριφορά. Συνήθη σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πρήξιμο, αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών, μασταλγία (ευαισθησία στο στήθος), ατονία και πονοκέφαλο. Τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν μελαγχολία/κατάθλιψη, συνεχείς και απότομες αλλαγές στη διάθεση, άγχος, ένταση και επιθετικότητα. Συμπτώματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά είναι η ευερεθιστότητα, ο θυμός, η λαχτάρα για κάτι γλυκό και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπιας έντασης, μέτριας ή αρκετά έντονα. Η διάρκεια και η σοβαρότητα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί να διαφέρει από κύκλο σε κύκλο. Συνήθως, στις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 30 και 45 ετών το PMS παρουσιάζεται περισσότερο έντονα. Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης του PMS. Οι συνηθέστεροι είναι το άγχος, η αύξηση βάρους, η παχυσαρκία, οι ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη μαγνησίου και η κακή διατροφή.

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο και Διατροφή
Σύμφωνα με στοιχεία οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να έχουν αυξημένη λήψη θερμίδων μερικές ημέρες πριν την έμμηνο ρύση, ενώ οι γυναίκες με PMS έχουν σημαντική αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων και απλών σακχάρων σε σύγκριση με εκείνες χωρίς PMS. Σύμφωνα με κλινικές ενδείξεις ακολουθώντας ένα πλάνο υγιεινής διατροφής (συχνά και μικρά γεύματα, κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, σχετικά χαμηλή κατανάλωση λιπαρών, κατανάλωση πολλών υγρών, αποφυγή καφεΐνης και ζάχαρης) πολλές γυναίκες έχουν παρατηρήσει ύφεση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Διατροφικές Συμβουλές
Συγκεκριμένα, οι διατροφικές συμβουλές που αφορούν τις γυναίκες που υποφέρουν από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι οι ακόλουθες:

Περιορισμός κατανάλωσης των ακόλουθων τροφίμων:
-Τρόφιμα των οποίων η κατανάλωση προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος, όπως ζάχαρη, σοκολάτα, γλυκά, μπισκότα, επεξεργασμένα δημητριακά (άσπρο ψωμί,άσπρο ρύζι, άσπρα ζυμαρικά κ.α.) και πατάτες.Με την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος προκαλείται αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απότομη μείωση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος (υπογλυκαιμία). Η κατάσταση αυτή προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων του PMS όπως η ευερεθιστότητα, η ατονία και η λαχτάρα για κάτι γλυκό σε έντονη μορφή.
- Αλάτι, και κατ’ επέκταση πατατάκια, γαριδάκια, ξηροί καρποί με αλάτι, παστά
Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφίμων ευνοεί την κατακράτηση υγρών και το κοιλιακό πρήξιμο.
-Καφεΐνη (τσάι, καφές, αναψυκτικά)
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει την εμφάνιση και τη σοβαρότητα συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Συμπτώματα τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν ισχυρότερα λόγω υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης είναι η κατακράτηση υγρών και η επιθετικότητα.
-Αλκοόλ
Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να προκαλέσει έντονη ευερεθιστότητα,ατονία και πείνα.

-Κορεσμένα λιπαρά (κόκκινο κρέας, προϊόντα κόκκινου κρέατος όπως αλλαντικά και λουκάνικα, τηγανιτά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά)
Τα κορεσμένα λιπαρά τείνουν να προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους αν καταναλώνονται ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία, με αποτέλεσμα συμπτώματα του PMS όπως η μασταλγία, η μελαγχολία, οι αλλαγές στη διάθεση να παρουσιαστούν εντονότερα.

Αύξηση κατανάλωσης των ακόλουθων τροφίμων:

-Σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, όσπρια.
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι προκαλούν μικρή αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και με βραδύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα την σταθερή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά κατά της ευερεθιστότητας, της ατονίας, της αυξημένης αίσθησης πείνας και τη έντονης επιθυμίας για γλυκό.
-Φυτικές ίνες, καλές πηγές των οποίων είναι τα φρούτα και λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα όσπρια.Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και κατά συνέπεια την σταθερή έκκριση ινσουλίνης στο αίμα. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερού βάρους, αφού οι φυτικές ίνες επιφέρουν γρήγορα την αίσθηση του κορεσμού.Τέλος, οι φυτικές ίνες υποβοηθούν την εντερική χλωρίδα, βακτήρια της οποίας έχουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία ορμονών και κατά συνέπεια βοηθούν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
-Νερό.
Το νερό βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και του κοιλιακού πρηξίματος που μπορεί να επέλθει.

Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και σνακ
Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα, συνίσταται:
- Η κατανάλωση μικρών σνακ ή γευμάτων κάθε, περίπου, 3 ώρες
-Ο συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεΐνης
-Η συνέχεια της προσπάθειας αυτής και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως

Γυναίκες που έχουν υιοθετήσει τη συνήθεια των μικρών και συχνών γευμάτων έχουν παρατηρήσει ύφεση στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. 

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Διατροφική Αντιμετώπιση"

Add Your Comment