0 comments

Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης

Published on Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 in

Κατά πάσα πιθανότητα, η περιβαλλοντική τοξίνη που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα περισσότερα από τα αγέννητα παιδιά σήμερα είναι το αλκοόλ.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων από μία έγκυο γυναίκα μπορεί να ασκήσει ολέθριες επιπτώσεις στο σώμα και στον εγκέφαλο του αγέννητου παιδιού της.

Τα συμπτώματα
Το παρουσιαστικό των παιδιών που παρουσιάζουν βαρύ εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι χαρακτηριστικό. Τα παιδιά αυτά είναι κοντά και λεπτά, με μικρά κεφάλια και ευκρινή χαρακτηριστικά προσώπου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν βαριά βλέφαρα, μικρή μύτη με κλίση προς τα πάνω, λεπτό άνω χείλος, εξογκωμένο μέτωπο και πιγούνι με κλίση προς τα μέσα. Μερικά παιδιά παρουσιάζουν επίσης καρδιακά ελαττώματα ή ελαττώματα των νεφρών και των ουρητήρων, μειωμένο μυϊκό τόνο ή κίνηση των αρθρώσεων, όπως και άλλες σωματικές αδυναμίες.
Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα σοβαρότερα προβλήματα σχετίζονται με τους συναισθηματικούς και νοητικούς περιορισμούς. Πολλά από τα παιδιά αυτά υστερούν ελαφρώς σε πνευματική ανάπτυξη, ο μέσος όρος του Δείκτη Νοημοσύνης (IQ) τους φθάνει γύρω στο 70, τοποθετώντας τα έτσι στο 2,5 τοις εκατό, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του πληθυσμού. Όμως, ακόμη και τα παιδιά που παρουσιάζουν φυσιολογικό Δείκτη Νοημοσύνης, πάσχουν από ελαττωματική ικανότητα μάθησης, όπως και μειωμένα επίπεδα μνήμης, κρίσης και ελέγχου των παρορμήσεών τους. Επειδή η αιτία των ελαττωμάτων αυτών δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη, συνήθως τα παιδιά θεωρούνται απλώς “ξεροκέφαλα” και μη συνεργάσιμα. Κατά την εφηβική τους ηλικία, μπορεί να απομονωθούν και να αντιμετωπίσουν επεισόδια κατάθλιψης, ενώ ως ενήλικες μπορεί να προβούν σε πταίσματα και σε κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, συχνά προβαίνουν σε κατάχρηση αλκοόλ και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με το ίδιο σύνδρομο. Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο κατά την κλασική και εμφανή του μορφή δεν αποτελεί τη μοναδική επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την διάρκεια της κύησης. Οι επιδράσεις μπορεί να είναι ανεπαίσθητες και να μην προκαλούν σχεδόν ανικανότητα, γεγονός το οποίο εξαρτάται από το επίπεδο της κατανάλωσης και τη χρονική στιγμή κατά την οποία συμβαίνει, όπως επίσης και από την κληρονομικότητα, τη διατροφή και άλλες συνήθειες της μητέρας σε σχέση με την υγεία.

Βιολογικοί μηχανισμοί
Όταν το αλκοόλ κυκλοφορεί στη ροή του αίματος ενός βρέφους, παρεμβαίνει στην εξέλιξη του σε πολλά σημεία. Το υψηλό επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ από την μητέρα μπορεί να μειώσει το ποσοστό μεταφοράς τροφών και οξυγόνου, ουσίες που μεταφέρονται στο βρέφος, όπως και να αυξήσει τα επίπεδα των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών του οξυγόνου. Επιφέρει διαταραχές στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων προκαλώντας πρώιμο θάνατο, αποτρέποντας την γέννηση νέων κυττάρων και τροποποιώντας τη δομή και την τοποθεσία των ήδη υπαρχόντων. Όσον αφορά στα εγκεφαλικά κύτταρα, μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία συνάψεων, αλλά και του προστατευτικού καλύμματος της μυελίνης, όπως επίσης να παρέμβει στη δράση των νευροδιαβιβαστών. Συχνά, στο βαθύ εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, η οργανική εγκεφαλική φθορά επιπλέκεται με κάποια δύσκολη οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση. Εξαιτίας του αλκοολισμού των γονέων τους, πολλά από τα παιδιά Αυτά δεν έχουν αποτελεσματικές οικογένειες κι έτσι θα πρέπει να εισέλθουν σε κάποιο ορφανοτροφείο, οικοτροφείο ή ίδρυμα. Επίσης τα παιδιά αυτά έχουν την ανάγκη ολόκληρου του φάσματος των υπηρεσιών, οι οποίες προσφέρονται στα διανοητικά καθυστερημένα και στα συναισθηματικά διαταραγμένα παιδιά. Οι έρευνες καταλήγουν ότι τα περισσότερα παιδιά και οι ενήλικες που παρουσιάζουν το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, όπως και τα άτομα που χαρακτηρίζονται από τις διάφορες εμβρυϊκές επιδράσεις του αλκοόλ, θα χρειαστούν κάποια στιγμή της ζωής τους ψυχιατρική θεραπεία.

Πρόληψη
Ο γενικός πληθυσμός είναι πλέον ενημερωμένος σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρει η κατάχρηση αλκοόλ, μέσω των ανακοινώσεων των δημόσιων υπηρεσιών, των φυλλαδίων στα γραφεία διατροφολόγων- διαιτολόγων και στις κλινικές των ιατρών, αλλά και των προειδοποιητικών ετικετών στα προϊόντα αλκοόλ, των οποίων η επικόλληση θεωρείται απαραίτητη από το 1989 και μετά. Οι προειδοποιήσεις αυτές μπορεί να πείσουν τις γυναίκες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ ή εκείνες που καταναλώνουν αλκοόλ σε κοινωνικές περιπτώσεις να απέχουν κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, παρ΄ όλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, όπως και οι αλκοολικοί οι οποίοι χρήζουν βοήθειας περισσότερο από κάθε άλλον, στην ουσία τις αγνοούν.
Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να έχουν την ανάγκη εντατικότερης συμβουλευτικής, οικογενειακής υποστήριξης και άλλων υπηρεσιών, κυρίως εάν είχαν κάνει κατάχρηση αλκοόλ στο παρελθόν ενώ κυοφορούσαν ή εάν έχουν ήδη γεννήσει ένα παιδί που παρουσιάζει εμβρυϊκές επιδράσεις του αλκοόλ. Οι συνέπειες στις γυναίκες οι οποίες αρνούνται τη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια της κηδεμονίας των παιδιών τους, όταν αυτά γεννηθούν.
Θα πρέπει να ανακαλύψουμε νέες οδούς, ώστε να πείσουμε τις γυναίκες που παρουσιάζουν προβλήματα αλκοολισμού να αναζητήσουν τη θεραπεία και να κατανοήσουμε καλύτερα τα είδη των θεραπειών που είναι λειτουργικές, με ευνοϊκά αποτελέσματα για εκείνες. Οι γυναίκες αυτές έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, ενώ ένα παιδί που γεννιέται με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο δεν την έχει. 

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης"

Add Your Comment