0 comments

Μαλλιά και διατροφή

Published on Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011 in

Γνωρίζετε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των μαλλιών;

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η εμφάνιση και υγεία των μαλλιών σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της διατροφής μας. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την σωστή ανάπτυξη κάθε οργανισμού και την προαγωγή της υγείας του. Κάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργήσει σωστά και η τρίχα δεν αποτελεί εξαίρεση!!
Στο κεφάλι μας κατά μέσο όρο υπάρχουν 200.000 περίπου τρίχες. Η τριχόπτωση αρχίζει όταν ξεπεραστεί το όριο των 80-100 τριχών που πέφτουν φυσιολογικά καθημερινώς. Ασθένειες, φάρμακα, ορμονικές διαταραχές, άγχος, ηλικία και κληρονομικότητα είναι παράγοντες που συντελούν στην πτώση των μαλλιών. Όμως, η πιο σημαντική και συχνή αιτία είναι η κακή και μη επαρκής διατροφή που έχει συνέπεια οι τρίχες των μαλλιών να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.H γρήγορη απώλεια βάρους εμποδίζει την απορρόφηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μακροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Επιπλέον, η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη αφού συντελεί στην καλή εμφάνιση των μαλλιών που περιέχουν 25% νερό.

«Σταθεροποιητές» των μαλλιών μας.

Βιταμίνη Α: Πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου της τρίχας. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει αδύναμα και εύθραυστα. Η βιταμίνη Α περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης: συκώτι, σολομό, ξιφία, αλλά και σε καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα.
Βιταμίνη Ε: Είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη "γήρανση" των μαλλιών. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, αυγά και σιτηρά.
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην σύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, πιπεριές και σέλινο.
Χαλκός και ψευδάργυρος: Στοιχεία σημαντικά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Συμβάλουν στη σύνθεση των πρωτεϊνών και επομένως είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά και τα μανιτάρια ενώ αντίστοιχα σε χαλκό, τα φασόλια, μαύρη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί.
Σίδηρος: Συχνά τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν σημαντική ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, είτε κατά την έμμηνο ρύση όπου χάνεται αρκετό αίμα. Πλούσιες τροφές σε σίδηρο είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας και λιγότερο οι φακές.
Φυλλικό οξύ: Συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, νεφρά, φασόλια, λάχανο και μαρούλι.

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Μαλλιά και διατροφή"

Add Your Comment