4 comments

Αξιολόγηση Τυριών

Published on Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 in


Ο μέσος όρος κατανάλωσης τυριού ανά άτομο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της  Ε.Ε. είναι 25 κιλά το χρόνο από τα οποία το 50% φέτα.
Παραθέτουμε παρακάτω τη διατροφική αξία από συνηθισμένα Ελληνικά και ξένα τυριά και τα γενικά μας συμπεράσματα.   

Ελληνικά Τυριά
Διατροφική Αξία ανά 30 γρ.

  1. Ανθότυρο Ηπείρου: Θερμίδες: 68, Πρωτεΐνη: 4,4 gr., Λιπαρά: 5 gr., Ασβέστιο: 71 mg
  2. Ανθότυρο Κρήτης: Θερμίδες: 54, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,2 gr., Ασβέστιο: 60 mg
  3. Ανθότυρο Μακεδονίας: Θερμίδες: 53, Πρωτεΐνη: 3,4 gr., Λιπαρά: 4 gr., Ασβέστιο: 55 mg
  4. Γραβιέρα Κρήτης: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 267 mg
  5. Γραβιέρα Νάξου: Θερμίδες: 123, Πρωτεΐνη: 8,8 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 338 mg
  6. Κασέρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 113, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9 gr., Ασβέστιο: 267 mg
  7. Κασέρι Νήσων Αιγαίου: Θερμίδες: 88, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 6,4 gr., Ασβέστιο: 270 mg
  8. Κασέρι Ηπείρου: Θερμίδες: 110, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 8,9 gr., Ασβέστιο: 272 mg
  9. Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 7,2 gr., Λιπαρά: 8,1 gr., Ασβέστιο: 300 mg...
  10. Κεφαλογραβιέρα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 104, Πρωτεΐνη: 8,1 gr., Λιπαρά: 8 gr., Ασβέστιο: 334 mg
  11. Κεφαλογραβιέρα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 122, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 10 gr., Ασβέστιο: 278 mg
  12. Κεφαλοτύρι Ηπείρου: Θερμίδες: 81, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 5,5 gr., Ασβέστιο: 309 mg
  13. Κεφαλοτύρι Κρήτης: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 8,9 gr., Λιπαρά: 7,5 gr. , Ασβέστιο: 442 mg
  14. Κεφαλοτύρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,7gr., Λιπαρά: 10 gr. , Ασβέστιο: 373 mg
  15. Μυζήθρα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 46, Πρωτεΐνη: 4,3 gr., Λιπαρά: 2,7 gr., Ασβέστιο: 162 mg
  16. Μυζήθρα Κρήτης: Θερμίδες: 61, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,8 gr., Ασβέστιο: 71 mg
  17. Μυζήθρα Μακεδονίας: Θερμίδες: 55, Πρωτεΐνη: 4,8 gr., Λιπαρά: 3,7 gr., Ασβέστιο: 54 mg
  18. Τελεμές Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5 gr., Λιπαρά: 7,6 gr., Ασβέστιο: 98 mg
  19. Τελεμές Θράκης: Θερμίδες: 86, Πρωτεΐνη: 4,6 gr., Λιπαρά: 7,3 gr., Ασβέστιο: 97 mg
  20. Τελεμές Μακεδονίας: Θερμίδες: 77, Πρωτεΐνη: 4,5 gr., Λιπαρά: 6,5 gr., Ασβέστιο: 76 mg
  21. Φέτα Ηπείρου: Θερμίδες: 78, Πρωτεΐνη: 5,4 gr., Λιπαρά: 6,3 gr., Ασβέστιο: 141 mg
  22. Φέτα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5,2 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 126 mg
  23. Φέτα Μακεδονίας: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 4,9 gr., Λιπαρά: 7 gr., Ασβέστιο: 129 mg
  24. Φέτα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 6,8 gr., Ασβέστιο: 294 mg
  25. Φέτα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 150 mg

Τυριά μη ελληνικής παραγωγής
  1. Τσένταρ: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,4 gr., Λιπαρά: 9,9 gr., Ασβέστιο: 216 mg
  2. Παρμεζάνα: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 10,7 gr., Λιπαρά: 7,7 gr., Ασβέστιο: 355 mg
  3. Ένταμ: Θερμίδες: 101, Πρωτεΐνη: 7,1 gr., Λιπαρά: 7,9 gr., Ασβέστιο: 207 mg
  4. Έμενταλ: Θερμίδες: 114, Πρωτεΐνη: 8 gr., Λιπαρά: 8,3 gr., Ασβέστιο: 237 mg
  5. Γκούντα: Θερμίδες: 106, Πρωτεΐνη: 7,5 gr., Λιπαρά: 8,2 gr., Ασβέστιο: 210 mg
  6. Ροκφόρ: Θερμίδες: 111, Πρωτεΐνη: 6,5 gr., Λιπαρά: 9,2 gr., Ασβέστιο: 198 mg
  7. Μοτσαρέλα: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 6,6 gr., Λιπαρά: 6,7 gr., Ασβέστιο: 152 mg


Περισσότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Γραβιέρα Νάξου
Ξένο Τυρί: Τσένταρ
Λιγότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Θεσσαλίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα

Περισσότερο Λίπος...
Ελληνικό Τυρί: Κεφαλοτύρι Μακεδονίας
Ξένο Τυρί: Τσένταρ
Λιγότερο Λίπος
Ελληνικό Τυρί:Μυζήθρα Θεσσαλίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα

Περισσότερο Ασβέστιο
Ελληνικό Τυρί: Κεφαλοτύρι Κρήτης
Ξένο Τυρί: Παρμεζάνα
Λιγότερο Ασβέστιο
Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Μακεδονίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα 


Πηγή:
- Ιστοσελίδα της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής που ανήκει στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
- Πίνακες διατροφικής αξίας των τυριών. 

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

4 Response to Αξιολόγηση Τυριών

11 Ιανουαρίου 2016 - 10:25 π.μ.

Γιατι γιατι γιατι γιατι γραφετε περιεκτικοτητα ανα 30γρ; Επειδη συνηθως λεμε οτι "τυρι Α εχει 9.3 της τριακοστης λιπαρα";

27 Απριλίου 2016 - 10:03 π.μ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
27 Απριλίου 2016 - 10:06 π.μ.

@Papias Σωστό, έπρεπε να λέει ανά 100γρ. για να βλέπουμε κατευθείαν επί τοις εκατό (δεν τους κόβει).

Οπότε τώρα πρέπει να πολλαπλασιάζουμε τα λιπαρά ή ότιδήποτε άλλο Χ 3.333 για να βρίσκουμε επί της εκατό.

12 Νοεμβρίου 2016 - 7:32 π.μ.

Όχι να κάνω τον δικηγόρο, 30 γραμμάρια περίπου είναι μία μερίδα. Φαντάζομαι γι'αυτό το λέει ανά 30γρ

Add Your Comment