0 comments

Η Υγεία του Πεπτικού (Μέρος Τρίτο)

Published on Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012 in


Βάλτε τα προβιοτικά στην διατροφή σας

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, συνήθως από τα γένη Bifodobacterium και Λακτοβάκιλλους. Τα βακτήρια αυτά «τρέφονται» με τις φυτικές ίνες που καταλήγουν στο παχύ έντερο από τα τρόφιμα και παράγουν γαλακτικό οξύ. Η πιο σημαντική λειτουργία τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ότι αλλάζουν τη βακτηριακή ισορροπία στο ανθρώπινο έντερο, έχοντας ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Επιπρόσθετα, διαθέτουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση των φλεγμονών του στομάχου και του εντέρου. Επίσης, βοηθούν να αυξηθεί ο όγκος των κοπράνων και να μαλακώσουν, επιταχύνοντας τον χρόνο διέλευσής τους από το έντερο. Παρόλο που μιλάμε για βακτήρια, τα συγκεκριμένα δεν έχουν παθογόνες ιδιότητες και δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία του ατόμου. Τα προβιοτικά υπάρχουν σε διάφορα εμπλουτισμένα προϊόντα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, όπως το γιαούρτι, το βουτυρόγαλο, το τυρί, το κεφίρ και τα ροφήματα γιαουρτιού.


Ευεργετική η Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα Χίου έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που οφείλεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ που περιέχει και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές, όπως οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος και κολίτιδες. Επιπλέον, αποτρέπει την εντερική στασιμότητα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως ακόμη και σε μικρή ποσότητα (1mg για 2 εβδομάδες) η μαστίχα είναι ικανή να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος, εξαιτίας της αντιμικροβιακής της δράσης. Λόγω της ευεργετικής της δράσης, συστήνεται η καθημερινή μάσηση μαστίχας Χίου στην ανεπεξέργαστη μορφή της (κρύσταλλοι ή «δάκρυα» μαστίχας), αλλά και με τη μορφή σκόνης, τσίχλας ή μαστιχέλαιου, στα άτομα που πάσχουν από παθήσεις του γαστρεντερικού.


Δώστε προσοχή στο γάλα

Το γάλα, παρόλο που δεν θεωρείται όξινο τρόφιμο, έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την έκκριση γαστρικών οξέων 2-3 ώρες μετά τη λήψη του. Αυτό ίσως οφείλεται στην πρωτεΐνη του γάλακτος και στο ασβέστιο που περιέχει. Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, δηλαδή το γιαούρτι και το τυρί, δεν αυξάνουν την έκκριση οξέος. Οπότε, σε έξαρση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, καλό θα είναι να αποφεύγετε η κατανάλωση γάλακτος και να γίνεται αντικατάστασή του με γιαούρτι, εάν το πρώτο δεν είναι ανεκτό.


Συνεχίζουμε αύριο….

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Η Υγεία του Πεπτικού (Μέρος Τρίτο)"

Add Your Comment