0 comments

Μύθοι και Αλήθειες στη Διατροφή (Μέρος πρώτο)

Published on Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 in


Το βραδινό παχαίνει: Μύθος

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση ότι το βραδινό γεύμα παχαίνει ή εμποδίζει την απώλεια βάρους. Η προσθήκη βάρους οφείλεται στην περίσσεια των προσλαμβανόμενων θερμίδων και συνήθως όσοι έχουν την συνήθεια να τρώνε το βράδυ, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, λόγω της αυξημένης ποσότητας, αλλά και της λανθασμένης επιλογής τροφίμων. Βέβαια, η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ακριβώς πριν κοιμηθούμε, μπορεί να προκαλέσει καούρες και δυσπεψία. Η επίσημη σύσταση είναι να τρώμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε και να επιλέγουμε τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών σε αυτό το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ανάλογα με τα συστατικά του βραδινού γεύματος επηρεάζεται και ο κορεσμός μας την επόμενη μέρα. Επομένως, επιλέγοντας ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή μια πολύχρωμη σαλάτα φρέσκων λαχανικών με τυρί ή τόνο αποτελούν ασφαλείς επιλογές. Αλλά ακόμη και αν επιλέξουμε ένα πλήρες γεύμα ως βραδινό, θα πρέπει να μεριμνήσουμε όλη την ημέρα, ώστε να μην ξεφύγουμε στη συστημένη πρόσληψη θερμίδων.


Το ξενύχτι παχαίνει: Αλήθεια

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τελευταίες μελέτεςη έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με την παχυσαρκία και εμποδίζει την απώλεια βάρους. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες, μειώνεται η ορμόνη που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού και ενισχύεται η ορμόνη που προάγει την όρεξη, δηλαδή συνθήκες που ενισχύουν την αύξηση λήψης τροφής. Συγκεκριμένα, όταν κοιμόμαστε λίγες ώρες, βιώνουμε και έως 25% εντονότερα το αίσθημα της πείνας και μπορεί να καταναλώσουμε 350-500 θερμίδες περισσότερες κάθε ημέρα. Οι Γάλλοι επιστήμονες προτείνουν λοιπόν τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αν και το ιδανικό είναι επτά με οκτώ. Ο σωστός και επαρκής ύπνος αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε. Κοιμηθείτε λοιπόν και .. αδυνατίστε!


Το μέλι και η φρουκτόζη δεν παχαίνουν: Μύθος

Η κοινή άσπρη ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι γλυκόζης και η φρουκτόζη ανήκουν όλα στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων και συνεισφέρουν 4 θερμίδες / γραμμάριο, δηλαδή περίπου από 48 - 64 ανα κουταλιά της σούπας. Γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα μεταβολίζει όλες αυτές τις ουσίες με παραπλήσιο τρόπο. Σε ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια βάρους, στόχοςμας είναι να μειωθεί συνολικά η ολική πρόσληψη θερμίδων που προέρχονται από τα σάκχαρα, καθώς έτσι βοηθούμε στην ισορροπημένη έκκριση της ινσουλίνης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα κρυμμένα σάκχαρα, σε τρόφιμα ευρείας και καθημερινής κατανάλωσης, όπως π.χ. στα αναψυκτικά, στα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, στα αρτοσκευάσματα κ.λπ.


Συνεχίζουμε αύριο…..

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

No Response to "Μύθοι και Αλήθειες στη Διατροφή (Μέρος πρώτο)"

Add Your Comment